Monday, January 4, 2010

Blanquette de Veau for New year eve dinner


While I still enjoying the view in front of me & reading a book, my mother in law asked me a question "what to prepare for new year eve dinner" !
I have no clue what to make.
My mother in law already purpose to make Escargot; Foei Gras for the apperitif and Pomme au tart as a dessert after fromage.
'How about Blanquette' suddenly she suggest an idea. Without thinking much, I agree with her Idea. So deal with Blanquette. But, honestly, I'm a bit panic, b'cos I'm kinda forget some ingredient of the recipe, but thank to the net, I can figure it out easily).
I always knew that after the big meal of new year eve plus tipsy b'cos of good Champagne & Wine, there is no way I can think of cooking at the next day. So I make sure to prepare a large pot of Blanquette so that I could use what was left the next day.

here is the ingredients;
* 1.400 g d'épaule de veau
* 5 l'ail
* 2 Shallots
* 3 Pomme de terre ( Optional )
* 1 gros oignon piqué de 2 clous de girofle
* 5 Carotte
* 1 poireau
* 1 branches de céleri
* 1 bouquet garni (thyme/laurier)
* 20 cl de vin blanc sec
* 2 petits oignons grelot (ou oignons blancs nouveaux)
* 50 g de beurre
* 250 g de tout petits champignons de couche (de Paris)
* 2 c. à soupe de jus de citron
* 3 jaunes d'oeufs
* 150 g de crème fraîche épaisse
* 3 pincées de noix de muscade
* sel, poivre du moulin


Préparation


Coupez la viande en morceaux, pelez l'oignon et piquez-le des clous de girofle. Pelez la carotte, nettoyez le poireau et lavez-le avec le céleri; liez-les ensemble. Mettez le tout dans la cocotte avec le bouquet garni, versez le vin et couvrez juste d'eau; portez à ébullition et écumez pendant les 10 premières minutes puis salez, poivrez et laissez cuire à feu doux et à couvert pendant 2 heures.

45 min avant la fin de la cuisson du veau, pelez les oignons grelot et mettez-les dans une sauteuse avec 25 g de beurre, couvrez d'eau à fleur et laissez cuire 30 min à très léger frémissement jusqu'à ce que l'eau soit évaporée et les oignons blonds. Coupez la partie terreuse du pied des champignons et lavez-les rapidement sous l'eau courante. Faites fondre le reste de beurre dans une poêle antiadhésive et ajoutez les champignons et une cuillère à soupe de jus de citron; faites cuire à feu vif en mélangeant jusqu'à ce que les champignons soient dorés. Mélangez champignons et oignons dans un grand plat creux, couvrez et gardez au chaud sur un bain-marie.

Au bout des 2 heures de cuisson de la viande, retirez-la de la cocotte avec une écumoire et ajoutez-la aux légumes.

Filtrez le jus de cuisson dans une grande casserole et faites-le réduire à feu vif jusqu'à ce qu'il en reste ¼ de l.

Battez les jaunes d'oeufs dans un saladier et incorporez la crème, salez, poivrez, muscadez.

Lorsque le jus de cuisson est réduit, baissez le feu au minimum et versez-en 1 c. à soupe dans le mélange aux oeufs en mélangeant vivement au fouet puis versez dans la casserole en filet, en fouettant constamment et sans laisser bouillir. Puis ajoutez la seconde cuillerée de jus de citron; battez encore 10 secondes et retirez du feu. Nappez la viande et les légumes de sauce et servez de suite.


Translate in English
Cut the meat into pieces, peel the onion and pierce the cloves. Peel the carrot, wash the leek and celery, bind them together. Put everything into the pot with the herbs (bouquet garni) and pour the wine and just cover with water bring to a boil and skim for the first 10 minutes then add salt and pepper and cook over low heat and covered for 2 hours.

45 min before the end of cooking veal, peel the onions and put them in a pan with 25g butter, cover with water in flower and cook 30 minutes with very slight tremor until the water evaporates and the onions golden. Cut the foot part of the earthy mushrooms and wash them quickly under running water. Melt the remaining butter in a nonstick skillet and add mushrooms and a tablespoon of lemon juice, cook over high heat, stirring until mushrooms are golden. Combine mushrooms and onions in a large bowl, cover and keep warm in a bain-marie.

After 2 hours of cooking meat, remove the pan with a slotted spoon and add to vegetables.

Strain the cooking juices in a large saucepan and reduce it over high heat until it is ¼ l.

Beat the egg yolks in a bowl and add cream, salt, pepper, nutmeg.

When the liquid is reduced, lower the heat to low and pour in 1 tbsp soup into egg mixture and whisk slowly then pour into the pan, whisking constantly and without boiling. Then add the second tablespoon of lemon juice, beat another 10 seconds and remove from heat. Spoon meat and vegetable sauce and serve immediately.


my Way cooking :
* Cut the meat into pieces, peel the onion and pierce the cloves. Peel the carrot, leek clean and wash it with celery, bind them together.
* peel the Onions/Shallots/Garlic and put them in a Big Pan when the Olive oil hot, add veal, add Wine, Clove, salt, Pepper, cellery,lemon juice, all the herbs. Cook about 1 Hour.
* Add Carrote, Potatoes to big pan & cover it.
* in another frying pan, put butter till melted, add mushrom.. add to the big pan.
* Beat the egg yolks in a bowl and add cream, salt, pepper, nutmeg
* 15 minute before the food is ready to cooked, add the egg yolks beat to big Pan, stir until mixed well.

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